Izpadanje las

Izpadanje las je tema, ki nas pesti največ v zimskem ali spomladanskem času. Nekaj splošnih stvari o lasu.

 

 

Na glavi imamo med 80.000 in 140.000 las. Običajno imajo temnolasci manj las, ki pa so bolj debeli. Svetlolasci pa imajo več tanjših las. Normalno je, da se lasje tekom življenja spreminjajo. Vsak las ima svojo koreninico, žlezo lojnico in drobno mišico. Las zraste približno centimeter na mesec. Človek ima veliko lasnih mešičkov, kateri vsak tekom življenja izdelajo 20 do 30 las. Normalni izpad las se nadomesti z novim lasom. To je zelo pomembno. Lasje namreč rastejo v lasnem ciklusu.

 

 

Ločimo tri cikluse rasti las. Najdaljši ciklus ali anagena faza – rast las. Anagena faza traja od 2 do 6 let. Torej zrase las v šestih letih 60 centimetrov, ker pri vsakem lasu faza rasti las traja drugače. Nimamo vseh las enako dolgih. Po fazi rasti nastopi faza mirovanja ali katagena faza, ko je las v tej fazi ga ne moremo z nobeno lasno vodico, z nobenim preparatom spodbuditi, da bo zopet začel rasti. Faza mirovanja traja 6 do 8 tednov Po tem nastopi faza izpada las ali telogena faza, ki traja 3 mesece. Na zdravem lasišču je približno 85 do 90 % las v fazi rasti in približno 10 do 15 % v fazi izpada. To pomeni, da je izpad las do 100 las na dan lahko normalen. Najpogostejša vrsta izpadanja las je androgenetična alopecija ali izpad las po moškem tipu. Ta izpad las je odgovoren miški spolni hormon testosteron. Isti proces je tudi pri ženskah z razliko da je izpad manj dokončen, to pomeni, da dobimo razredčenje a ne prave pleše. Moška pleša nastaja počasi vsak naslednji ciklus, ko lasje ponovno zrastejo, je njihov lasni mešiček manj zmožen. S tem je las vedno tanjši, stopnja naslednje rasti je krajša, tako da las ne doseže več prejšnje dolžine. Končno zraste le še fin, tanek las oziroma puh. Ob koncu tega procesa lasni mešiček odmre. Proti moški plešavosti ni zdravila, lahko jo zaustavimo, preprečimo ali pa vsaj omilimo ali preprečimo njen prezgodnji nastanek. Pri obsežni pleši pomaga le lasni vložek ali presajanje.

 

 

Moj nasvet moškim, ki opazijo, da se jim je začel ta proces je ustrezen šampon, losjon in kisikova terapija z masažo. Sredstva ki spodbujajo lasni mešiček da je faza rasti čim daljša, sam pa opažam, da lasje najbolj opazno izpadajo jeseni in spomladi.