Izbira šampona

Pri izbiri šampona bodimo najbolj pozorni na problem, ki nas najbolj moti pri naših laseh. Ob tem pa vedimo, da je v ozadju veliko odvisno od vrste lasišča in okolja v katerem živimo.
V glavnem ločimo tri vrste las, ki jih razdelimo na normalne, mastne in suhe lase.

Normalni lasje so mehki, lesketajoči in voljni za oblikovanje. Povrhnjica kože lasišča je ravna in gladka. Pri takšnih laseh priporočamo nevtralne ali osvežilne naravne šampone. Naravni šamponi so že po sami sestavi nenevarni za kožo in lase. Ustrezna kombinacija učinkovitih rastlin in zelišč ne samo, da neguje ampak tudi vzdržuje ravnovesje na lasišču in laseh.

 

Suhi lasje so motni, brez leska, lomljivi in se cepijo na konicah. Lasišče je suho in velika verjetnost je, da opazimo drobne luske ( prhljaj ). Lase v takih primerih umivamo previdno, z mehkimi šamponi, ki vsebujejo olja, ki lasišče tudi zmehčajo in navlažijo. Pri tem lahko dodamo, da naravni produkti ( listi, korenine, sadje in drugo ) koži in lasem dovajajo številne bistvene hranljive snovi. Eterična olja nekaterih rastlin pa vas bodo presenetila s pozitivnimi rezultati. Ob tem pa se moramo zavedati, da čeprav se je naravna kozmetika zelo razvila, še vedno ni možno proizvesti naravnih sestavin brez odstopanja v njihovih lastnostih . Kar posledično vpliva na proizvod – naravni proizvod ne more biti nikoli povsem enak. Zavedajmo pa se, da so nam najbolj blizu. Naravna kozmetika ne vsebuje mineralnih olj ali alkohola, ki kožo izsuši in ne maši por na lasišču.

 

 

Mastni lasje so povezani s prevelikim izločanjem loja . Opazimo masten lesk po vsej dolžini las že dan do dva po umivanju . Lasje pa niso ubogljivi . Priporočamo zdravilne šampone, da umirijo izločanje loja in pomirijo žleze lasišča . Ker je potrebno takšno lasišče in lase pogosteje umivati, morajo biti šamponi primerni za pogosto uporabo in z naravnimi sestavinami, ki ne dražijo in poškodujejo lasišča in las, s tem pa imajo pozitiven učinek.

 

 

Ne smemo pozabiti tudi na kombinacije vseh skupaj. Zavedajmo se, da z vsakim kemičnim posegom spremenimo lasno strukturo in trenutni zaščitni plašč kože. Takšni lasje morajo dobiti še posebno nego(balzam).

 

 

Barvani lasje morajo biti še posebej negovani saj lahko kakšen čistilni šampon zelo negativno vpliva na barvo las in njihovo strukturo . Priporočamo nežen šampon za barvane lase, da ohranimo barvo in samo strukturo las. Priporočamo tudi uporabo balzama, ker je vsak las potreben regeneracije. To dosežemo z balzami in maskami oziroma oblogami za lase. ki vsebujejo hranilne snovi in tako negujejo poškodovane lase.
V naravnih šamponih so različni deli rastlin, listi, korenine, lubje, oljni izvlečki iz semen, sadje, lahko pa tudi cele rastline. Poleg tega uporabljamo še druge naravne sestavine, kot so: blato, glina, mineralni produkti, med, mleko, mlečna smetana, jogurt in jajca . Te sestavine imajo hranljivi, regenerativni in vlažilni učinek katerega želimo doseči. Na nekaj važnega pa ne smemo pozabiti: vse sestavine morajo biti gojene na naravi in človeku prijazen način brez strupov, pesticidov, snovi, ki povzročajo alergije . Se pravi povsem ne onesnažene . Za naravne sestavine se ne uporabljajo sestavine, ki imajo takojšen učinek. Zakaj ? Ker snovi s takojšnim učinkom preveč napnejo – napolnijo lase in kožo, kar je dolgoročno škodljivo. Lasje so pretežki in neobvladljivi, koža pa s časoma popusti in ni več prožna – elastična ali pa postane mastna . Le malokdo se zaveda, da je človeška koža dinamično tkivo, ki del ali celo kozmetično sredstvo tudi absorbira v krvni obtok.

 

 

LJUBIMO SEBE IN S TEM SVOJE TELO ! POTRUDIMO SE, DA UPORABLJAMO SEBI PRIJAZNE SESTAVINE !